Καρκίνος του προστάτη
Αν έχετε πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη ενημερωθείτε έγκαιρα για τις εφαρμογές της σύγχρονης ακτινοθεραπείας.
Ανεξάρτητα αν έχετε εντοπισμένο καρκίνο προστάτη χαμηλού ή υψηλού κινδύνου, αυτός μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί αναίμακτα και αποτελεσματικά με την ακτινοθεραπεία, διατηρώντας ακέραιη την ποιότητα της ζωής σας.
Σε περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε προστατεκτομή και το PSA στις 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο δεν έχει πέσει στο μηδέν, τότε θα χρειαστείτε και συμπληρωματική ακτινοθεραπεία.
Αν πάσχετε από υποτροπή ή μεταστατική νόσο καρκίνου του προστάτη και υποβάλλεστε σε ορμονοθεραπεία και / ή ανοσοθεραπεία η τοπική ακτινοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και σε ειδικές περιπτώσεις να συμβάλλει ακόμη και στην ίαση.
Καρκίνος μαστού
H ακτινοθεραπεία είναι απαραίτητη μετά από μερική αφαίρεση του μαστού, όπως και σε ειδικές περιπτώσεις, μετά από ολική μαστεκτομή.
Οι σύγχρονες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές (IMRT, IGRT) προστατεύουν τους υγιείς ιστούς, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αποφυγή έκθεσης της καρδιάς στην ακτινοβολία, η οποία είναι εφικτή με την τεχνολογία ελέγχου της αναπνοής (DIBHT).
Ιδιαίτερο όφελος από την ακτινοθεραπεία έχουν οι ασθενείς με θετικούς λεμφαδένες.
Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκαία η συμπληρωματική ακτινοθεραπευτική δόση (boost) στην κοίτη του όγκου που μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο τοπικής υποτροπής.
Προσοχή: Η καθυστέρηση της έναρξης της μετεγχειρητικής ακτινοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο τοπικής υποτροπής.
Μερικές γυναίκες καταφεύγουν άσκοπα σε μαστεκτομή, από φόβο ή άλλους παράγοντες που δυσκολεύουν την πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία.
Γι’ αυτό ενημερωθείτε έγκαιρα!
Καρκίνος ορθού
Η προεγχειρητική ακτινοθεραπεία, σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, είναι απαραίτητη για τον καρκίνο του ορθού, όταν στη μαγνητική τομογραφία φαίνεται να διηθεί το περιορθικό λίπος και / ή τους λεμφαδένες.
Με τη λεγόμενη νέο-επικουρική ακτινοχημειοθεραπεία συρρικνώνεται ο όγκος, ώστε να γίνει πιο εύκολη η ασφαλής χειρουργική αφαίρεσή του. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις όγκων, που βρίσκονται πολύ χαμηλά, μπορεί να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του σφιγκτήρα.
Σε έναν από τους πέντε ασθενείς η ακτινοχημειοθεραπεία μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο και να αποφύγετε το χειρουργείο, αν και εφόσον ελέγχεστε τακτικά από έμπειρη διεπιστημονική ομάδα.
Η μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία με σύγχρονες τεχνικές μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις υπολειμματικής νόσου ή τοπικο-περιοχικής υποτροπής του καρκίνου και εξατομικεύεται ανάλογα με τα ευρήματα των απεικονιστικών εξετάσεων.
Καρκίνος του πνεύμονα
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με πολύ καλά αποτελέσματα σε όλα τα στάδια της νόσου, από το πολύ αρχικό στάδιο, όπου χρησιμοποιούνται στερεοτακτικές τεχνικές (SBRT), το τοπικά προχωρημένο στάδιο στα οποίο συνήθως η ακτινοθεραπεία συνδυάζεται με χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και / ή χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και το μεταστατικό στάδιο για αποτελεσματική και γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας στοχεύουμε τον όγκο με μεγάλη ακρίβεια, βελτιώνοντας τα θεραπευτικά αποτελέσματα με τις χαμηλότερες δυνατές παρενέργειες.
Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι πλέον ανίατη νόσος.
Γι’ αυτό ενημερωθείτε έγκαιρα!
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Μετά τη βιοψία και την ιστοπαθολογική διάγνωση πρέπει να γίνει μαγνητική τομογραφία πυέλου για την εκτίμηση της έκτασης της νόσου και τον καθορισμό της πλέον κατάλληλης θεραπείας από έμπειρη διεπιστημονική ομάδα (ιατροσυμβούλιο).
Ανάλογα με την έκταση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να απαιτηθούν περαιτέρω ενδοσκοπικές (κυστεοσκόπηση, ορθοσκόπηση) ή και απεικονιστικές εξετάσεις (PET/CT).
Στα αρχικά στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία εκλογής και περιλαμβάνει τη ριζική αφαίρεση της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας, μέρους του κόλπου, των ωοθηκών, των παραμητρίων, και των λεμφαδένων της πυέλου.
Η ακτινοθεραπεία ενδείκνυται μετεγχειρητικά ως επικουρική ή συμπληρωματική θεραπεία, σε περιπτώσεις στις οποίες η τελική ιστολογική εξέταση, δείχνει ευρήματα υψηλού κινδύνου για υποτροπή.
Η οριστική ή ριζική ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται κυρίως στα τοπικά προχωρημένα στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή σε αρχικά στάδια για ασθενείς με αντένδειξη για χειρουργική επέμβαση.
Για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι απαραίτητη η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (IMRT, IGRT, απεικονιστικά καθοδηγούμενη βραχυθεραπεία) με τις οποίες είναι εφικτή η χορήγηση ψηλών δόσεων στις προσβεβλημένες περιοχές και επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η μείωση της έκθεσης στην ακτινοβολία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
Καρκίνος του ενδομητρίου
Η θεραπεία εκλογής στον καρκίνο του ενδομητρίου είναι η ριζική υστερεκτομή.
Ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία χορηγούνται μετά τη χειρουργική επέμβαση επικουρικά, σε περιπτώσεις που αυτό θα κριθεί αναγκαία με βάση τα παθολογοανατομικά ευρήματα.
Σε λιγότερο προχωρημένα στάδια αρκεί η εφαρμογή ενδοκολπικής βραχυθεραπείας για μείωση του κινδύνου τοπικής υποτροπής. Αυτή γίνεται σε 2-3 συνεδρίες με τη μέθοδο της τηλεκατευθυνόμενης μεταφόρτισης (afterloading) ενός κλειστού ραδιοϊσοτόπου.
© Mayo Foundation for Medical Education and Research
Καρκίνος του φάρυγγα
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια καρκίνου του ανώτερου αεραγωγού συστήματος με στόχο την ίαση.
Οι σύγχρονες τεχνικές προσφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα, όμως για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικής σημασίας η διατροφική και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή που θα παρουσιάσει παρενέργειες, κυρίως δυσκαταποσία, μετά την 2η-3η εβδομάδα της θεραπείας με επακόλουθο τη μείωση πρόσληψης τροφής και την πιθανή αφυδάτωση.
Για την αποθεραπεία και αποκατάσταση απαιτείται αρκετός χρόνος, όπως επίσης και η καλή συνεργασία του ασθενή με όλη τη θεραπευτική ομάδα.
Όγκοι μαλακών μορίων (σαρκώματα)
Τα σαρκώματα μαλακών μορίων μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ενώ τα 2/3 των περιπτώσεων απαντώνται συνήθως στα άκρα.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι σε υποψία σαρκώματος μαλακών μορίων δεν πρέπει να διενεργείται απευθείας χειρουργική επέμβαση ή ανοιχτή βιοψία αλλά ένας απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία και η λήψη δείγματος από τον όγκο για ιστοπαθολογική εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο κι εξειδικευμένο χειρουργό ή επεμβατικό ακτινολόγο καθοδηγούμενη από αξονικό τομογράφο ή υπέρηχο, ώστε το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό του όγκου, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος διασποράς.
Η θεραπεία του σαρκώματος είναι κατά βάση χειρουργική και συνίσταται στην ολική αφαίρεση του όγκου επί υγιών ορίων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της τοπικής υποτροπής.
Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται συνήθως προεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά.
© Mayo Foundation for Medical Education and Research
O συνδυασμός χειρουργικής ακτινοθεραπείας με σύγχρονες τεχνικές σώζει τις λειτουργίες οργάνων αλλά και ζωές
* Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες του κρανίου γύρω από τη μύτη που περιέχουν αέρα. Τα κοινώς λεγόμενα ιγμόρεια αποτελούν π.χ. ένα ζευγάρι παραρρινίων κόλπων.
Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση παραρρινίων κόλπων γίνεται αφού έχει αυξηθεί ο όγκος τους και προκαλούν συμπτώματα (ρινική απόφραξη, επίσταξη, πόνο στο πρόσωπο, ρινορραγία).
Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν ριζικά.
Μετά το χειρουργείο, είναι απαραίτητη η συμπληρωματική Ακτινοθεραπεία, μερικές φορές σε συνδυασμό με μια σχετικά ήπια χημειοθεραπεία.
Η Ακτινοθεραπεία πρέπει να αρχίσει το αργότερο 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο και να γίνεται με σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογία υψηλών προδιαγραφών, γιατί μόνο έτσι προστατεύονται τα γειτονικά όργανα της περιοχής (μάτια, οπτικά νεύρα, σιελογόνοι αδένες, στέλεχος εγκεφάλου κ.α.).
Οι δόσεις Ακτινοβολίας που απαιτούνται είναι υψηλές. Η δε ακτινοθεραπεία πρέπει να ολοκληρωθεί σε εντός διαστήματος 6 εβδομάδων. Οποιοιδήποτε “συμβιβασμοί” (χαμηλότερες δόσεις, μεγαλύτερη διάρκεια κ.α.) μειώνουν τις πιθανότητες τοπικού ελέγχου.
Και χωρίς τοπικό έλεγχο, δεν υπάρχει και ίαση.
Η υπόθεση του καρκίνου κρίνεται συχνά, όπως έχουμε ξαναπεί, στις λεπτομέρειες!
Πλάνο μετεγχειρητικής ακτινοθεραπείας – σχεδιασμός τεχνικής VMAT με το σύστημα Varian-Eclipse:
1. Paranasal Sinuses - © NCI, National Cancer Institute / Παραρρίνιοι κόλποι
2. © private Photo, Dr. Bagatzounis
3. © private Photo, Dr. Bagatzounis
© Urheberrecht. Alle Rechte vorbehalten.
Wir benötigen Ihre Zustimmung zum Laden der Übersetzungen
Wir nutzen einen Drittanbieter-Service, um den Inhalt der Website zu übersetzen, der möglicherweise Daten über Ihre Aktivitäten sammelt. Bitte überprüfen Sie die Details in der Datenschutzerklärung und akzeptieren Sie den Dienst, um die Übersetzungen zu sehen.